VESTI

Konferencija “GDPR i zaštita podataka u Crnoj Gori“



U organizaciji Pravnog fakulteta, Univerziteta Crne Gore, a uz podršku kompanije Sky Express d.o.o. 16.decembra 2019.godine u Podgorici održana je Konferencija na temu: "GDPR i zaštita podataka u Crnoj Gori“. Uvodne reči na konferenciji imali su dekanka Pravnog fakulteta Aneta Spaić,  Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, Ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić  i generalni direktor kompanije Sky Express, Majo Mićović.


Aneta Spaić, dekanka Pravnog fakulteta je u svom uvodnom obraćanju istakla da je „GDPR tema od opšteg interesa ne samo Evropske unije, nego i za Crnu Goru, ali i zemlje regiona, a Pravni fakultet  je organizacijom ove vrste edukativnog, naučnog i stručnog događaja, želeo da podigne svest crnogorske javnosti o značaju zaštite ličnih podataka i da zahvaljujući mnogim prominentnim gostima i stručnjacima iz prakse, država kao što su Švajcarska, Italija, Austrija, Mađarska, Srbija imamo priliku da čujemo različita iskustva na temu primene GDPR-a.“


Ministar Nuhodžić je u svom obraćanju istakao "Cenim je pravo vreme da razgovaramo o ovoj temi imajući u vidu dosadašnje aktivnosti preduzete na izradi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U cilju njegovog usaglašavanja sa Opštom uredbom o zaštiti ličnih podataka - GDPR. Učešće svih relevantnih subjekata garancija su da će poruke ove konferencije doprineti da se svest o značaju zaštite ličnih podataka podigne na još viši nivo“.


„Bez sumnje možemo reći da je 2019. bila godina GDPR-a. Lični podaci, dozvole, prava korisnika, minimizacije podataka, službenik za zaštitu podataka – samo su neki pojmovi o kojima smo diskutovali tokom proteklih godinu dana'', saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, na konferenciji i dodala da „Primena informacionih tehnologija, interoperabilnost, elektronska razmena podataka, otvoreni podaci, elektronski identitet i elektronsko plaćanje predstavljaju osnove za unapređenje rada javne uprave, dalju modernizaciju i transparentnost njenog rada, kao i povećanje efikasnosti i kvaliteta usluga koje javna uprava pruža i zaštita podataka je od velikog značaja za ove procese, a Ministarstvo javne uprave nove projekte sprovodi već po načelima GDPR – odnosno Opštoj regulativi o zaštiti podataka o ličnosti.


Nakon uvodnog dela, usledila su interaktivna predavanja i panel diskusije u cilju približavanja značaja GDPR-a i podizanja svesti o tome kako će ovaj akt uticati na kompanije i pojedince, ali i razne druge zainteresovane aktere, prvenstveno privredu i organe javne vlasti.  


Na Konferenciji su govorili stručnjaci iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, predstavnici Ministarstva Javne uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Agencije za zaštitu ličnih podataka u Crnoj Gori, kao i profesori Pravnog fakulteta i predstavnici uspešnih kompanija. Učešće na konferenciji su takođe uzeli neki od najznačajnijih internacionalnih stručnjaka u oblasti zaštite podataka o ličnosti.



CONTACT US

Get In Touch

We look forward to
hearing from you.

CONTACT US

KONTAKT

Kontakt

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja!

KONTAKTIRAJTE NAS
x
Sky Express koristi kolačiće (cookies) koji služe poboljšanju funkcionalnosti sajta i ne sadrže lične podatke. Više o kolačićima pročitajte u Politici privatnosti.
x
Sky Express uses cookies to improve the functionality of the site and do not contain personal information. Read more about cookies in our Privacy Policy.