U Podgorici održana regionalna Cyber Security konferencija

Druga regionalna konferencija o sajber bezbednosti održana je 17. maja 2019. godine u u Podgorici organizaciji Vision Event, a pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave Crne Gore.

 

Konferencija je okupila oko 130 učesnika iz jugoistočne Evrope među kojima i predstavnici NATO-a, državnih institucija i privatnih predstavnika IT i sajber bezbednosti. Centralna tema konferencije bila je “Jačanje nacionalne sajber bezbednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim pretnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou".

 

Cilj konferencije bila je razmena iskustava i informacijau segmentima uspostavljanja, održavanja i unapređenja informacione bezbednosti, zaštite kritične infrastrukture u kompanijama i institucijama, kroz informisanje i edukaciju o načinima prevencije, otkrivanja, odbrane, kao i saniranja posledica od sajber napada.

 

Kompanija Sky Express, je na ovom regionalnom događaju učestvovala je kao partner, a direktor za razvoj poslovanja kompanije, Tiodor Jovović, održao je prezentaciju na temu “ Jednostavna rešenja za kompleksne pretnje“. Govoreći  o najvećim pretnjama po bezbednost informacionih sistema, kako globalno, tako i na regionalnom nivou, istakao je kao ključne probleme nedostatak kvalitetno obučenog osoblja, jednostavnost izvođenja napada i kompleksnost savremenih informacionih sistema.

 

„Kreiranje adekvatnog odgovora na takve pretnje se ne može svoditi samo na izbor i implementaciju proizvoda, već je neophodno uspostaviti opsežnije partnerstvo između privatnog i javnog sektora, a nedostatak obučenog kadra, makar srednjoročno kompenzovati korišćenjem MSSP (Managed Security Services Provider) rešenja“, naglasio je u svojem izlaganju Jovović.

 

Drugu regionalnu Cyber Security konferenciju  otvorila je Ministarka javne uprave Crne Gore, Suzana Pribilović. Na konferenciji su govorili i eksperti iz oblasti sajber bezbednosti iz Crne Gore, Evrope i sveta o najnovijim izazovima, pretnjama i načinima na koje se mogu izvršiti sajber napadi u svim poslovnim sistemima, o ulogama, odgovornostima i dostignućima vlada i državnih institucija u uspostavljanju bezbednog sajber okruženja i načinima jačanja nacionalne sajber bezbednosti kroz međunarodnu saradnju.